وعدههای «کلیدی» به اقشار «محوری» / – استادیار اقتصاد دانشگاه رایس

آراء چهار استان ترکنشین برای پیروزی روحانی «محوری» بوده است. اگر مردم این استانها همچون متوسط ۲۷ استان دیگر رای میدادند، «انتخابات» به دور دوم میکشید.
دریازدهمین «انتخابات» ریاست جمهوری، «دکتر» حسن فریدون [روحانی] با کسب ۵۰/۷۱ درصد از۳۶ میلیون و ۷۰۴ هزار رای، به پیروزی رسید. وی ۵۸/۲۴ درصد از ۴ میلیون و ۴۷۰ هزار رای چهار استان ترکنشین(آذربایجان شرقی، غربی، اردبیل و زنجان) را کسب کرد. با محاسبهای ساده مشخص میشود که آراء این چهار استان برای پیروزیاش «محوری» بوده است. یعنی اگر مردم این چهار استان همچون متوسط ۲۷ استان دیگر رای میدادند، «انتخابات» به دور دوم میکشید، و بدون توفیق در استانهای ترکنشین، وی قادر به کسب ۵۰ درصد لازم نبود.
بالاترین آراء وی نیز در دو استان سنینشین سیستان وبلوچستان و کردستان بوده و وی بیش از ۷۰ درصد از ۱/۷ میلیون رای ماخوذه در این دو استان را به دست آورده است. آراء این دو استان نیز «محوری» است و بدون این دو استان، درصد آراء او در ۲۹ استان باقیمانده، زیر ۵۰ درصد خواهد بود. این در حالی است که وی ۴۵ درصد آراء سه استان پرجمعیت کشور (تهران، خراسان رضوی و اصفهان) را آوردهاست: ۴/۷ میلیون از ۱۰/۴ میلیون رای ماخوذه در این سه استان. وی در استان زادگاهش، سمنان، نیز کمتر از ۴۴ درصد آرا را کسب کردهاست.
با توجه به اکثریت بسیار ضعیف ۵۰/۷۱ درصدی برنده «انتخابات» اخیر، بلاشک با بررسی آماری آرا میتوان اقشار مختلفی را به عنوان اقشار «محوری» شناسایی کرد. وعدههای داده شده به این اقشار نقش «کلیدی» را در نتیجه«انتخابات» اخیر داشته است. به عنوان مثال بر اساس محاسبات بالا، میتوان گفت که وعدههای «دکتر» حسن فریدون درباره توجه به حقوق اقلیتهای ایران نقشی محوری در پیروزیاش داشته است. از جمله، وعدههای مشخصی همچون تاسیس فرهنگستان زبان و ادب ترکی و یا وعده عمومیتر اجرا اصل ۱۵ قانون اساسی در جذب آراء وی نقش داشتهاست.
عمل به وعدههای داده شد به اقشاری که نقش محوری در پیروزی «منتخب» یازدهم داشتهاند، سادهترین معیار برای برآورد عملکرد دولت «تدبیر و امید» خواهد بود.
منبع : خودنویس
هنوز دیدگاهی داده نشده است.
نظر شما در مورد این نوشته چیست؟